Longread: zes mythes over technologie

DEEL
14 februari 2019

Longread: zes mythes over technologie

Technochauvinisten vinden dat technologie ons altijd vooruit helpt, maar dat hebben ze mis: ‘Humans are underrated’

 

‘Technologiebedrijven zijn in 2018 hard van hun sokkel gevallen. Techgiganten zoals Amazon, Facebook, Google, Airbnb en Uber werden lang bejubeld en toegejuicht, maar ondertussen zijn er steeds meer zorgen over hun macht en invloed. En over hoe zij omgaan met onze data en privacy. De ceo’s van grote techbedrijven hebben zich al in diverse parlementen moeten verantwoorden. Ook binnen deze bedrijven rommelt het.

Techwerkers willen invloed op de keuzes die hun bazen maken en welke projecten worden uitgevoerd. De arrogantie waarmee bedrijven als Facebook, Airbnb en Amazon denken de wereld even naar hun hand te kunnen zetten, maakt plaats voor realiteitszin en cynisme. Hoog tijd voor herbezinning.’

Aldus de intro bij de nieuwe longread die ik samen met Hella Hueck heb geschreven voor FD Futures en FD online: HIER kun je onze nieuwe co-productie lezen. Als je geen toegang hebt tot het FD is hier de pdf van de longread.

Eerder schreven we acht longreads voor RTL, RTLZ en Follow the Money over De Economie van Overmorgen: die vind je hier.

[26 juni 2019] Mede naar aanleiding van deze longread werd ik door ‘recovering techno utopians’ David Linssen en Laurens de Knijff uitgenodigd voor een aflevering van hun podcast Glitch over technologie en mensen. Die kun je hier vinden.