Kunstmatige intelligentie en de samenleving #humanincommand

DEEL
1 juni 2017

Kunstmatige intelligentie en de samenleving #humanincommand

Kunstmatige intelligentie (KI) of Artificial Intelligence (AI) is al lang niet meer alleen iets voor SF-films, maar overal om ons heen. Dat roept veel vragen op, want AI is te belangrijk om aan techneuten en bedrijven over te laten.

 

Voor de European Economic and Social Council (EESC), de Europese SER, schreef het Nederlandse EESC-lid Catelijne Muller een rapport over de gevolgen van KI voor de (digitale) eengemaakte markt, de productie, consumptie, werkgelegenheid en samenleving. Een rapporteur in het EESC kan zich laten bijstaan door een expert en Catelijne vroeg mij daarvoor, om haar te helpen met het maken van haar advies. Dat was een interessante en leerzame ervaring. Het rapport is op 31 mei in de EESC aangenomen. De essentie is dat mensen de robots en algoritmes de baas moeten blijven, en je kunt het rapport HIER in het Nederlands lezen en hier in 23 talen. Laat je niet bij voorbaat afschrikken door het woord rapport: bij de EESC zijn adviezen kort en krachtig.

In ons land is onder andere aandacht aan het rapport besteed door Nu.nl het NRC, de Telegraaf en Tweakers en in België door Knack. En dit is een goed Engelstalig artikel over het rapport.

Op 11 oktober organiseren we een avond in Pakhuis de Zwijger over AI en het rapport van de EESC, waar o.a. Catelijne Muller, Wouter van Noort (NRC en auteur van Is daar iemand?) en ik zullen praten onder leiding van Natasja van den Berg.