Meer discussie nodig over de toekomst van Nederland handelsland

DEEL
23 november 2015

Meer discussie nodig over de toekomst van Nederland handelsland

In onze serie over de Economie van Overmorgen schreven Hella Hueck en ik over (mythes over) de Nederlandse handel bij RTLZ. En we organiseren daar op 1 december een bijeenkomst over.

 

Sinds de crisis van 2008 wordt veel aandacht besteed aan wat er mis is met de financiële sector en wat daarin anders moet. Dat is heel terecht en ook hard nodig. Maar niemand heeft het over onze handel, een andere belangrijke poot onder het Nederlandse verdienmodel. We verdienen daar 32 procent van ons bbp mee en we hebben er een speciale minister voor.

Maar over hoe modern handelsbeleid eruit ziet in een veranderende wereldeconomie, waarin steeds meer goederen in grensoverschrijdende productieketens worden gemaakt… daarover wordt behalve door deskundigen bij de o.a. OESO, het CBS, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Universiteit van Groningen maar weinig gepraat en nagedacht.

Dat is niet verstandig vinden Hella Hueck en ik. Daarom hebben we voor RTLZ zeven artikelen over (mythes over) onze handel gemaakt in onze serie over de Economie van Overmorgen. In het laatste stuk presenteren we onze 5 conclusies voor de toekomst van ons handelsbeleid.

De complete serie over (mythes over) handel en Nederland handelsland – plus daarbij ook de vier longreads die we eerder schreven over de Economie van Overmorgen – vind je op deze fraaie pagina van RTLZ. Maar je kunt de stukken natuurlijk ook direct benaderen.

1. Opening: Nederland handelsland. Spelen we het spel goed genoeg?

iStock_000027661911_Medium_0

2. Mythe: We verdienen ons geld vooral in het buitenland

3. Mythe: Nederland industrieland: Diensten hebben industrie al lang  ingehaald

4. Mythe: Nederland is de 7e exporteur van de wereld

5. Mythe: Handel is alleen voor de grote bedrijven

6. Mythe: De wereld is plat, nationale grenzen doen er niet meer toe

7. Conclusie: Nederland, handelsland: Handel verdient de aandacht van ons allemaal

1 December: Duiding en debat in Pakhuis De Zwijger Amsterdam

Hella en ik organiseren op 1 december een avond over Nederland handelsland in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam met interessante gasten van ING, Dutch Water Partners, het CBS en Vanderlande Industries. Je bent welkom, het programma vind je hier – ook om een gratis plaats te reserveren.

ANP-14154437_0