Mooi zo! ‘Economisme’ op de agenda

DEEL
3 juni 2015

Mooi zo! ‘Economisme’ op de agenda

In het twitterblog dat ik wekelijks maak bij Oneworld kun je deze keer mijn kijk lezen op het dankzij Jesse Klaver opgelaaide debat over ‘economisme’. Verder onder andere aandacht voor het afscheid van Saskia Stuiveling en een nieuw opzienbarend paper van het IMF

 

Jesse Klaver, de nieuwe leider van Groenlinks, heeft een gevoelige snaar geraakt met zijn pleidooi tegen de dominantie van het ‘economisme.’ Grappig om te zien en ook vrij voorspelbaar, dat sommige economen onmiddelijk beginnen te roepen dat er juist “te weinig” economisme is, terwijl uit het brede publiek veel sympathiebetuigingen langskomen op twitter. Hier botsen twee werelden en logica’s, hoewel lang niet altijd duidelijk is wat onder ‘economisme’ verstaan wordt.

Ik denk dat er twee discussie door elkaar lopen. Heel vaak wordt in de politiek en in beleid ‘economische groei’ als het doel opgevoerd, terwijl het zou moeten gaan om welzijn, welvaart en geluk. Naar aanleiding van ons WRR-rapport over de lerende economie is door de tweede kamer een motie aangenomen die was ingediend door Bram van Ojik en Alexander Pechtold, om onderzoek te gaan doen naar alternatieve indicatoren voor welvaart. Heel mooi en hard nodig, en het goede nieuws is dat daar een commissie in de kamer voorbereidingen voor aan het treffen is. Volgende week mag ik een keer met de commissie meedenken over de onderzoeksaanpak, daar gaan we zeker meer van horen.

Iets anders is dat je zo doelmatig mogelijk om zou moeten willen gaan met de middelen die er zijn. Dat speelt bij de keus voor instrumenten waarmee je doelen van beleid – dat zijn politieke besluiten – probeert te realiseren. Dan kom je bij ex ante en ex post beleidsevaluaties e.d., en daar kan wat meer economisme vaak helemaal geen kwaad. Maar ik zou dan, mede dankzij ruim zeven jaar ervaring met beleidsevaluaties bij de Algemene Rekenkamer, zeker niet alleen om meer ‘economisme’ vragen, maar ook om meer ‘sociologisme’ en meer ‘psychologisme’ (nudging e.d.) en meer ‘politicologisme’ en meer ‘filosofisme’….

Leuke en super relevante discussie dit, kortom, waar het laatste woord nog niet over gezegd is.

Mijn hele twitterblog van deze week (inclusief enkele tweets in bovenstaande tekst over economisme) lees je hier